Conditia Omului De Geniu
Tema condiției omului de geniu. Omul de geniu este acela care deține capacitatea de a depăși limitele impuse de societate prin intermediul creației sale artistice, cu scopul înălțării spirituale. Omul de geniu este, prin urmare, persoana capabilă să ignore constrângerile societăţii, transfigurate adesea în opere de artă, cea mai nobilă formă de complicitate între. Poezia se constitue intr-un cod etic al omului de geniu, care, datorită autocunoasterii şi experienţei filosofice, trebuie să se izoleze (filosofia shopenhaueriană) departe de tumultul. Conditia Omului De Geniu.
Luceafărul, de Mihai Eminescu -condiţia omului de geniu Omul de geniu imaginat de Eminescu în „Luceafărul” este capabil de afectiune. Acesta își riscă în mod conștient conditia pentru a. Condiția omului de geniu. Poemul „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, a fost scris în perioada studiilor poetului la Berlin, urmând ca varianta sa finală să fie publicată în „Almanahul”, în. Geniul Eminescian In ”Luceafarul” omul de geniu este o fiinta ipotetica, o entitate superioara care tinde catre conditia umila de simplu muritor fara a fi constient de propria-i valoare. O.
Condiția omului de geniu reprezintă o tematică abordată în literatura universală, atât în operele în proză, cât și în cele scrise în versuri. În literatura română, cel mai cunoscut autor preocupat de. Glossa e un poem filozofic si gnomic care cuprinde o seama de invataturi pentru tanarul care aspira la idealurile inalte, la conditia de geniu.
I. Pe patul singuratații. Stă omul ingândurat, Suspinând anii tinereții. Ce trec neîncetat. O soartă i-a fost dată, Mintea-i să fie blestem. Pentru incercarea lepădată. De a cunoaste omul demn.